среда, 11. децембар 2013.

Tradicionalne i prirodne metode kontracepcije

Koje su tradicionalne metode kontarcepcije?

Apstinencija -uzdržavanje od polnih odnosa
Prekinuti polni odnos - Coitus interruptus- ejakulacija van vagine
Produženi polni odnos - Coitus reservatus - suzdržavanje od ejakulacije tokom čitavog odnosa

Iako mnogi parovi primenjuju neku od ovih metoda (najčešće prekinuti odnos - coitus interruptus) veoma uspešno i sigurno, ipak su ove metode manje efikasne, osim naravno apstinencije.
Ograničavanje maksimalnog zadovoljstva oba parnera je još jedan nedostatak ovih metoda .


Koje su prirodne metode kontracepcije?

 
 
1. Kalendarsko izračunavanje plodnih dana
2. Promena cervikalne sluzi
3. Merenje temperature tela
4. Određivanje hormona u urinu
5. Maybe-baybe test









1.   Izračunavanje plodnih dana

Da bi razumeli o čemu govorimo, potrebno je da jasno razumemo nekoliko važnih pojmova. Svakodnevno se susrećem sa osnovnom zabludom i pogrešnom definicijom izraza „menstrualni ciklus ili ciklus“. Redovno čujem da je menstrualni ciklus lepši ili „kulturniji“ naziv za menstruaciju.

Šta je menstruacija?

Menstruacije je krvarenje koje se događa ciklično, mesečno i normalno traje 2-7 dana. Možemo joj dati različita imena i nadimke od milja ali nikako je ne možemo nazvati menstrualni ciklus.

Šta je menstrualni ciklus ? 
 

Kada kažemo ciklus mislimo na period od prvog dana menstruacije do sledeće menstruacije. Normalno iznosi 25 - 35 dana. Znači da sa prvim danom menstruacije počinje novi ciklus koji traje sve do sledeće menstruacije.

Šta je ovulacija?
 

Ovulacija je događaj koji se javlja u sredini ciklusa, a omogućava da se jajna ćelija “izbaci” iz jajnika i postane dostupna spermatozoidu da je oplodi. Ovulacija će se desiti baš sredinom ciklusa, tj. 14.  dan, ako ciklus traje 28.  dana. Ako ciklus traje 25 dana, onda će ovulacija biti 11. dan što nije sredina ciklusa.

Zašto je to tako?  Zato što je period ciklusa promenjive dužine, a period ciklusa nakon ovulacije uvek traje 14 dana. Dužina ciklusa varira iz meseca u mesec zbog kraće ili duže preovularne faze.
Znači da se ovulacija može desiti različiti dan u ciklusu, ali da će nakon nje ciklus trajati još četrnaest dana. Menstruacija počinje 15. dan od ovulacije. Na početku ciklusa niko unapred ne zna da li će ovulacija biti deseti ili 15. dan, pa tako ne može znati da li će taj ciklus trajati 25  ili 29 dana. Kod nekih žena ciklus uvek traje isti broj dana, ponekad mi pacijent kaže da se menstruacija javi uvek u određeni sat, ali ipak kod većine varira par dana što je sasvim normalno.
Nakon ovulacije samo 24 sata može doći do oplodnje jajne ćelije. Dakle,  ako govorimo o biološkim plodnim danima, onda je samo jedan dan u ciklusu- plodan.
Svima je međutim jasno  da je više   „opasnih dana u ciklusu kada seksualni odnos može rezultirati neželjenom trudnoćom. Razlog za to je što se ovulacija može  desiti ranije ili kasnije, a s druge strane spermatozoidi mogu živeti 3 dana i sačekati jajnu ćeliju vitalni i sposobni za oplodnju.
Mi ne znamo unapred kada će biti ovulacija ako nam ciklusi variraju u broju dana.  Sve te činjenice moraju biti ukalkulisane kod izračunavanja  plodnih dana. Kada kažemo plodni dani mislimo zapravo na one dane u ciklusu kada bismo mogli ostati trudni uzevši u obzir sve gore navedeno. Zato je period plodnih dana duži ukoliko ciklus više varira. Kod neurednih ciklusa se ova metoda ne može primeniti.

Kako se izračunavaju plodni dani?

Prvi plodni dan izračunava se po formuli
        Najkraći menstrualni ciklus u danima – (minus) 17.
Poslednji plodni dan izračunava se po formuli
        Najduži menstrualni ciklus u danima – (minus) 13.

Primer:
Ako moj ciklus najkraće traje  26 dan, a najduži 29 dana onda je:
26 - 17 = 9                            29 – 13 = 16                 
 Plodni dani su od 9 – 16 dana ciklusa

2.   Promene cervikalne sluzi

Cervikalna sluz koju produkuju žlezde u kanalu grlića materice podeže promenama zbog delovanja hormona na te žlezde. Tako se sa hormonskim promenama tokom ciklusa menja i izgled, kvalitet i količina sluzi koju žena može primetiti.
Na početku i na kraju ciklusa tj. odmah nakon menstruacije i pred novu menstruaciju, zbog manje produkcije estrogena, sluz je oskudnija, gusta,  mutna, nije rastegljiva. Ako se gleda pod mikroskopom izgleda amorfno.

U sredini ciklusa oko ovulacije kada je estrogen u krvi visok produkuje se obilna, prozirna, rastegljiva sluz.
Jasno je da ovo može biti samo orijentacijona metoda u određivanju plodnih dana, jer promena sluzi traje par dana i ne možemo odrediti dan ovulacije, a  drugi faktori pa i hormonske nepravilnosti mogu menjati izlučivanje sluzi i njen kvalitet.

3.   Temperaturna metoda

Ova metoda se najčešće koristi za određivanje dana ovulacije kod onih žena koje imaju problema sa začećem. Pošto nam osigurava određivanje dana ovulacije može nam poslužiti i za određivanje plodnih dana u cilju kontracepcije.
Ona se zaniva na činjenici da progesteron koji se iz jajnika izlučuje nakon ovulacije povećava telesnu temperaturu.


Kako pravilno meriti bazalnu temperaturu?

Merenje temperature se izvodi tako što se svako jutro pre ustajanja meri temperatura u ustima.
Trebalo bi da se meri nakon minimum 7 sati odmora. Vrednosti teperature se upišu u grafikon. Normalna telesna temperatura zdrave žene kreće se između 36 i 37°C. Telesna temperatura je niža u prvoj nego u drugoj polovini menstrualnog ciklusa, a promena od niže vrednosti na višu događa se sutradan nakon ovulacije. Promene u temperaturi nisu toliko velike, uglavnom tek nekoliko desetinski stepena.
Ukoliko postoji ovulacija to pokazuje skok temperature ili takozvana bifazna linija.
Potrebno je nekoliko meseci uzastopno meriti temperaturu posebno ako ciklusi variraju u dužini.
Naravno da ne možemo uzetiu obzir porast temperature nakon neprospavane noći, umora ili bolesti.
Ako smo pažljivo merili nekoliko meseci odredićemo vreme ovulacije, a prema tome odrediti plodne dane.
Danas se ova metoda zbog mogućnosti ultrazvučnog merenja ovulacije vrlo retko koristi kod steriliteta, a još manje kao metoda kontracepcije.

 4.   Merenje nivoa hormona u urinu

Danas se za određivanje dana ovulacije veoma često koristi test urinom koji se zaniva na činjenici da  preovulatorno dolazi do skoka luteinizirajućeg hormona –LH, koji je glavni okidač za ovulaciju. Test se mora raditi par dana da se ne propusti skok LH. Koji dan u ciklusu ćete početi sa testom zavisi od dužine ciklusa. Pozitivan nalaz govori da će za 12 - 48,  najkasnije za72 sata biti ovulacije. Sam skok LH traje neko vreme pa test može biti pozitivan i dva dana. S druge strane skok može trajati vrlo kratko pa je nekim ženama potrebno raditi test  dva puta na dan kad se već bliži očekivani vreme ovulacije.
Test je najbolje raditi u isto vreme rano poslepodne. Ne treba koristiti prvi jutarnji urin. Pre toga ne treba piti velike količine tečnosti.
Testiranje treba prekinuti kada se prvi put pokaže pozitivan test.
Ne treba smetnuti s uma da test može biti lažno pozitivan.

Kada početi test ovulacije u ciklusu
 


5.   Maybe baybe test

Slično kao što estrogeni deluju na cervikalnu sluz tako deluju i na pljuvačne žlezde. Skok estrogena pred ovulaciju menja pljuvačku. Razmaz pljuvačke pod uvećanjem  se vidi kao kristali paprati slično kao i cervikalna sluz. I ovaj test se više koristi u cilju dokazivanja ovulacija kod žena koje žele trudnoću ali se kao svi gore navedeni testovi može iskoristiti za određivanje plodnih dana u cilju zaštite od neželjene trudnoće.
 

Нема коментара:

Постави коментар